e-mail: bikfalvi.reka@nyugizona.hu

tel: +36209492858

Dr. Bikfalvi Réka vagyok, a Lélekkel az Egészségért Alapítvány kuratóriumi elnöke, a Nyugizóna Bt. ügyvezetője. Egészségfejlesztő szakpszichológusként dolgozom, és egészségfejlesztő, eredményorientált szemlélettel vezetem a sokszínű szakmai csapatunkat. 
A csapatmunka számomra nagyon inspiráló, szívesen dolgozom különböző végzettségű kollégákkal. Ennek eredményeként jó látni, ahogy a különböző egészségtudományok, segítő és fejlesztő módszerek egymást kiegészítve növelik a hatékonyságot. 
Mentálisan egészséges felnőttekre és munkahelyi témákra specializálódtam.

Bemutatkozó videóm:

Fő feladataim a szervezetben:

  • vállalati egészségfejlesztő projektek menedzselése,
  • egyéni konzultációk, 
  • pszichológiai life coaching, 
  • pszichotréningek tartása, 
  • konfliktuskezelő programok vezetése,
  • szervezeti stresszfelméréssel kapcsolatos vezetői egyeztetések,
  • vezetői coachingok, 
  • kapcsolatjavító mediáció.

Eredményorientáltságom miatt sokféle módszert kombinálok. Munkám során játékos pszichoedukatív (léleknevelő) elemeket, kommunikációs és kognitív-viselkedéses technikákat és motiváló módszereket használok a relaxáció mellett. Kommunikációs trénerként pszichológiai témájú csoportokat vezetek, és pszichológusként egyéni konzultációkat vállalok.

A pszichológián belül a humanisztikus irányzatok vonzanak, amelyek az embereket különálló lényként kezelik, azaz személyközpontúak. A pszichológiai módszerek közül azokban képzem magam, amelyek gyors gyakorlati segítséget nyújthatnak ahhoz, hogy mindenki megtalálja a saját megoldását a problémájára. 

Kétgyermekes dolgozó anyaként a kiégésmegelőzés kiemelt téma a magánéletemben is. Naponta gyakorlom a munka-magánélet egyensúlyának megtartását, amiben kulcstényező az önmagamon végzett mindennapos lelki munkám. Kiegyensúlyozottságom és sikerességem alapja a lelki kapcsolatom önmagammal, ez véd meg a kiégéssel szemben, ez segít visszalendülnöm a kisebb hullámvölgyekből.

Gyakorlati tapasztalataim alapján hiszek a lelki kapcsolat erejében, a lelki munka hasznában és a pszichológia tudományának mindennapi hasznosíthatóságában a munkahelyen is. Tudom, hogy a pszichológussal kialakított lelki kapcsolat segít önmagunkkal, és ezáltal másokkal is jobban bánni. Fontosnak tartom a gyerekeknek időben megtanítani ezt a fajta szeretetteljes viszonyulást önmagunkhoz, így a Sulinyugi programmal én a gyerekeim jövőjéért is teszek. Alapítványi munkánkat hiánypótlónak tartom.

A segítői munkában a hitelességet tartom a legfontosabbnak. Ezért én sok módszert kipróbálok önmagamon, többféle módszerrel dolgozó kollégáknál jártam magánemberként, akik segítettek abban, hogy jobban rálássak életem egy-egy puzzle darabjára, és átértékeljem az ahhoz kapcsolódó érzéseimet.  Meggyőződésem, hogy egy-egy darab helyére illesztéséhez sokféle módszer hasznos lehet, de az egész puzzle összerakásához szükség van a lelki folyamatok rendszerszintű átlátására. Ezért gondolom azt, hogy a pszichológiai tudásnak helye van a munkahelyeken, az iskolákban.

Szakmai érdeklődésem:

  • munkahelyi stressz
  • együttműködési problémák, konfliktuskezelés
  • a változás és változtatás folyamata
  • a motiválás kommunikációs eszközei
  • kiégésmegelőzés
  • 5-12 alkalmas konzultációk, pszichotréningek
  • vezetők érzelmi intelligenciájának fejlesztése és döntéstámogatás

Hiszek a változtatásban, és abban, hogy ha feloldjuk a belső gátakat és aktivizáljuk az energiáinkat, egyedül is megtaláljuk magunkban a megoldást. Vannak helyzetek, amikor szükség van egy külső szempontra, egy segítőre. Olyan helyzetek, amelyekben újra és újra rosszul érezzük magunkat, és nem tudjuk az okát. Ilyenkor indokolt a pszichológussal a közös munka, az önismeret fejlesztése. 

Tapasztalataim és saját élményeim alapján a többféle irányzatra nyitott, úgynevezett holisztikus szemléletű segítésben hiszek.

Végzettségek, munkahelyi tapasztalatok:

Első végzettségem gyógyszerész, a SOTE GYTK-n szereztem a doktori címem. Patikában keveset dolgoztam, 4 évig orvoslátogatóként hasznosítottam a diplomámat két gyógyszergyárnál. 
Pszichológusként az ELTE BTK PPK szakán végeztem 2002-ben.  Az egészségpszichológia és a tanácsadás program alapozta meg a jelenlegi munkám szakmai hátterét, szemléletét.
Fókusztrénerként végeztem 2002-ben. A fókuszolás egy gyakorlatban könnyen használható relaxációs módszer, melyet munkahelyen is alkalmazok szükség esetén. 

Az egészségmegőrzést, a prevenciót, a közérzetjavítást fontosnak tartom. Ebben a keleti kultúrák fejlettebbek, ezért megismerkedtem a természetgyógyászattal, akupresszőr szakon végeztem. Az ott tanultakat tanácsadásként használom és áthatja a szemléletemet.
Kommunikációs trénerként DISC tréneri képzésen vettem részt, ami jól összeilleszthető az egészségpszichológia fontos témáival és a terápiás elméletekkel. 
Az Egészséges Magyarországért Alapítványnál elvégeztem a Dohányzásról Leszokás Támogatás Programot. Az életmód-változtatás alap 5 alkalmas módszertanát itt tanultam meg, gyakorlati technikáit alkalmazom a munkám során.

Az egészségfejlesztő szakpszichológus képzés 2008-ban indult először Magyarországon, 2010-ben végeztünk. Ezen a szakképzésen ismerkedtünk meg a csapatunk alap tagjaival, így az alapítvány gondolata is itt született.
A coaching pszichológus képzést Life és Vezetői szakon 2016-ban fejeztem be a Coaching Pszichológus Egyesületnél. Nagyon sok gyakorlati technikát és szervezeti elméletet adott a képzés, aminek a munkahelyi környezetben nagy hasznát vesszük, könnyebben megértjük a vezetői modelleket, a szervezeti folyamatokat.
Mediátorként az Umathum Mediátor akadémián végeztem Pár- és családmediációs, illetve Gazdasági mediációs szakon. A munkahelyi kapcsolatok javítása érdekében tartom fontosnak ezt a módszert, a konfliktuskezelés módszertanunkban használjuk az ott kapott tudást.

Az egészségügyi témák iránti érdeklődésem a gyógyszerészi tanulmányaim során megerősödött, a mai napig érdekel az élettan, a természetes gyógyászati módszerek, és különleges érdeklődéssel figyelem az egészségügyi helyzetet.

Az orvoslátogatóként töltött időszakban szembesültem az egészségügyi dolgozók nehéz helyzetével. Az orvoslátogatói munkának köszönhetem a sok kommunikációs tréninget, az egészségügyben és az üzleti életben való jártasságot, a kapcsolatokat és a közlekedésben való rutint. Itt tanultam meg, mennyire fontos a rugalmasság a kapcsolatteremtésben. Ezt a mostani munkahelyi programokban is alapvetésként kezelem. Gyakorlatból tudom, hogy érdemes megvárni, amíg a partner készen lesz az üzenetünk befogadására, akkor igazán hatékony a kommunikáció. Ezért a programjainkat a résztvevők nyitottságához, a szervezet aktuális igényeihez alakítjuk.